Nemocnice Strakonice, a.s. se zapojila do pilotního programu časného záchytu karcinomu plic. Program je určen pro pacienty ve věku 55 – 74 let, aktivní nebo bývalé kuřáky, kteří kouřili po dobu 20 let 1 krabičku cigaret denně. Cílem programu je vyhledávat a motivovat bývalé i současné kuřáky k účasti v programu, který jim může zachránit život včasným odhalením onkologického plicního onemocnění. Ročně je v ČR nově diagnostikováno kolem 6 500 pacientů s plicním karcinomem a přibližně 5 200 pacientů na něj zemře.

Praktický lékař pacienty, kteří splňují kritéria programu, odešle na pneumologické vyšetření na Plicní ambulanci ve strakonické nemocnici nebo na poliklinice v Blatné či Vodňanech. „Následně pacient podstoupí vyšetření na nízkodávkovém CT, které dokáže už během několika minut odhalit případný nádor ve velmi časném stádiu. Další léčebný postup se odvíjí od výsledku tohoto vyšetření. Pokud je negativní, tedy neukáží se žádné zdravotní problémy, pokračuje pacient screeningovým programem dle schématu a zůstává v péči pneumologa nebo praktického lékaře. V případě pozitivního nálezu na CT je pacient objednán do pneumoonkochirurgického centra, které urči další léčebný postup“ vysvětluje náměstek ředitele pro kvalitu péče MUDr. Michal Pelíšek.

Tento pilotní preventivní program zahájilo v roce 2023 Ministerstvo zdravotnictví ČR. Snahou je zachytit případné onemocnění v raném stadiu, kdy může být ještě šance ho léčit a současně posoudit efektivitu tohoto screeningu. Již v roce 2023 se do programu zapojila strakonická nemocnice akreditací Plicní ambulance, od roku 2024 je zapojeno i CT pracoviště. Nemocnice dopisem oslovila praktické lékaře a požádala je o spolupráci a odesílání pacientů k preventivnímu vyšetření na Plicní ambulanci a nízkoprahovém CT na Radiodiagnostickém oddělení.

Více o programu na https://www.prevenceproplice.cz

[/pb_text][/pb_column][/pb_row]