Ve strakonické nemocnici začalo očkování proti Covid-19. V pondělí 4. ledna vyzvedli vedoucí nemocniční lékárny Ladislava Hoštičková a ředitel Nemocnice Strakonice, a.s. Tomáš Fiala v ústavní lékárně českobudějovické nemocnice 100 dávek vakcín od firem Pfizer/BioNTech. Je to příděl z první tisícovky dávek, která do Jihočeského kraje dorazila na konci roku 2020. Vlastní očkování začalo v 12:00 hodin.
Vakcínou budou jako první naočkovaní lékaři a zdravotníci strakonické nemocnice, kteří pracují v první linii. „Očkování je dobrovolné, ale velmi doporučené. Do první vlny se nám přihlásilo okolo 150 zdravotníků a lékařů. Na všechny se z první várky nedostane, ale další vakcíny bychom měli obdržet příští týden,“uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.
Následně by každý týden měla být do nemocnice dopravena další část vakcín. Postupně jimi budou naočkovaní zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a nejohroženější skupiny lidí – převážně senioři, ale také hasiči, policisté a chronicky nemocní. „V zájmu pomoci nejvíce oslabeným skupinám budeme schopni organizovat výjezdy našich odborníků do ústavů sociální péče, pečovatelských ústavů a charity,“ upřesnil ředitel Fiala. Zpočátku bude nemocnice očkovat ve svém očkovacím centru v ambulanci pro infekční nemoci. Podle zájmu veřejnosti o očkování by mohlo vzniknout očkovací centrum s velkou kapacitou. V jednání je i možnost zapojení praktických lékařů. Ti by očkovali ve svých ordinacích.
Očkování pro širší veřejnost by mělo být dostupné v průběhu února. Každý očkovaný musí dostat dvě dávky v rozmezí tří až čtyř týdnů. Tím se zvyšuje účinnost imunizace postupnou aktivací imunitního sytému. Obvyklé jsou i tři dávky, poslední se aplikuje po roce. Cílem očkování je vytvoření kolektivní imunity, snížení počtu onemocnění, snížení počtu pacientů se závažným průběhem onemocnění, snížení úmrtnosti a ochrana rizikových skupin.
Nemocnice Strakonice, a.s.