Před rokem zahájily centrální laboratoře Nemocnice Strakonice, a.s. PCR diagnostiku onemocnění covid-19. Za rok testování zpracovali laboranti celkem 41905 testů, z toho bylo 10607 pozitivních. V první den testování, tedy 25. března 2020, laboratoře vyhodnotily 23 vzorků. Ředitel nemocnice Tomáš Fiala tehdy řekl: „Myslím, že vyšetření bude přibývat. Setkáváme se i se zájemci, kteří stojí o placený odběr, ty však odmítáme.“ Nakonec centrální laboratoře strakonické nemocnice během roku vyhodnotily testy pro více než 7,5 tisíce samoplátců. Strakonická nemocnice byla po českobudějovické druhou v kraji, která PCR diagnostiku prováděla. Několik měsíců vyhodnocovala testy i pro pacienty z Prachaticka. Bylo jich skoro 6 tisíc.
V průběhu roku se k PCR testům přidaly také testy antigenní. Pro jejich vyhodnocení není potřeba vzorek předávat do laboratoře. Vyhodnocuje se přímo na místě odběru a výsledek je známý do 15-30 minut. Těch bylo přímo na odděleních nemocnice, na odběrovém místě a mobilními odběrovými týmy odebráno a vyhodnoceno už 38 tisíc.
Místo pro odběr vzorků na PCR diagnostiku, které následně putují na vyhodnocení do centrální laboratoře, před rokem vzniklo v zapůjčeném mobilním kontejneru v zadní části areálu strakonické nemocnice. „Bohužel tam stále stojí a plní svou funkci ještě dnes. Uplynulý rok byl maraton nejen pro zdravotníky, ale také pro laboranty. Doufám, že za rok budeme sčítat řádově nižší cifry.“ uvedl dnes ředitel nemocnice Tomáš Fiala.