Světový den ledvin, který připadá na 10. března 2022, se řadí mezi jeden z mnoha dnů věnovaných lidským orgánům. Vyhlášen byl Mezinárodní federací pro nemoci ledvin společně s Mezinárodní nefrologickou společností. Cílem je zvýšení informovanosti o závažných onemocněních ledvin. Světový den ledvin se zaměřuje také na prevenci a komplikace. Po dvouleté pauze, zapříčiněné pandemií nemoci covid-19, se letos preventivní vyšetření při této příležitosti vrací také do Nemocnice Strakonice, a.s. Ve čtvrtek 10. března mohou zájemci o vyšetření ledvin z řad veřejnosti přijít od 8:00 do 9:30 do nefrologkcé ambulance strakonické nemocnice. S sebou by měl zájemce přinést ranní moč. Na místě mu bude změřen tlak a odebrána krev.
Chronické onemocnění ledvin je šestá nejrychleji rostoucí příčina úmrtí a postihuje každého desátého člověka v České republice. Závažnost tkví v tom, že ledviny dlouho při postižení nebolí.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top