Oddělení následné péče strakonické nemocnice pečuje o pacienty vyžadující dlouhodobější léčebně-rehabilitační péči s perspektivou propuštění. Jedná se tedy o pacienty, u nichž lze předpokládat, že terapie a intenzivní rehabilitace povedou ke zlepšení zdravotního stavu a soběstačnosti. K uzdravení těla je ale samozřejmě důležitá také duševní pohoda. Udržet si ji, může být při dlouhodobější hospitalizaci, náročné. Člověk je tvor společenský, nesvědčí mu osamělost. Proto se zaměstnanci na oddělení snaží pobyt převážně seniorům co nejvíce zpříjemnit.
Jedním z těchto zaměstnanců je také nemocniční kaplan Mgr. Pavel Kortus, který přemýšlel, jak by seniory mohl potěšit. Důležitým setkáním byla návštěva u lůžka jedné paní, která mu prozradila, že v mládí hrávala na harmoniku. „Během rozhovoru jsem jí nabídl, že jí zahraji. Harmoniku jsem přinesl, na pokoji jsem zahrál pár písniček, zazpívali jsme si. Odměnou mi bylo, že jsem v jejích očích zahlédl jiskru, kterou tam určitě mívala zamlada, když hrávala na harmoniku,“ popisuje kaplan Kortus, jak na ONP vznikla „hodinka s harmonikou“.
Pravidelná společná setkání při písničce se na oddělení následné péče odehrávají každý pátek od 14 do 15 hodin. Že se pacienti při tónech harmoniky uvolní a rozveselí, pozoruje i vrchní sestra Hana Štěpánová. „Na chvíli zapomenou na své starosti a bolesti, někteří zpívají s nadšením, jiní si jen tak pro sebe pobrukují, ale nejraději vidím, když se usmívají.“ A její slova potvrzuje i jedna z pacientek, která je pravidelnou účastnicí pátečního hudebního okénka. „Všechny písničky si taky už nepamatuju, ale buď si vzpomenu, nebo si aspoň broukám. Od malička jsem ráda zpívala. Dneska se nás moc nesešlo, přišlo hodně návštěv. Jindy jsou všechny židle obsazené. Tak třeba zase za týden,“ uzavřela seniorky, která si nejraději zpívá s vnučkou.
Oddělení následné péče, na kterém se setkání s harmonikou odehrává, se nachází ve zmodernizovaných prostorech pavilonu NORD. Současná kapacita je 39 lůžek následné péče, osm sociálních lůžek a pět lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.