Vyšetření rychlejší, diagnostika detailnější a především výrazně nižší dávka záření – to jsou výhody, které pacientům a lékařům přináší nové CT ve strakonické nemocnici. Vyšetření na CT (zkratka z anglického Computed Tomography) je radiologické vyšetření, které pomocí rentgenového záření umožňuje lékařům prohlédnout vnitřní orgány a tkáně pacienta. „Nejčastěji vyšetřujeme úrazy, především zlomeniny, včetně páteře. Často potíže s hrudníkem třeba při zápalu plic a nádorech, ale zejména orgány břišní dutiny, mozek a přívodné cévy, páteř a výstupy nervů z páteře. Díky CT můžeme pacientům ušetřit i operační zákrok na sále, protože jsme schopní provádět opichy výstupů nervů z páteřního kanálu, punkce cyst, náběr vzorků z nádorů, drenáže cyst a abscesů a řadu dalších invazivních zákroků,“ vysvětluje přednosti kvalitního zobrazování primář radiodiagnostického oddělení MUDr. Josef Harcuba.
Každý týden přichází na CT vyšetření do strakonické nemocnice okolo 150-160 pacientů. Nový přístroj je už 4. zařízením svého druhu, které nemocnice pořídila, první v r. 1993. Na rozdíl od předchozích tří ale disponuje i tzv. „umělou inteligencí“. „Znamená to, že získaný obraz vyšetřované části těla je po dokončení detekce dále upraven a vylepšován. Zobrazení tak maximálně odpovídá realitě a přispívá k lepší diagnostice. Navíc pacient je na novém přístroji vystaven zhruba o polovinu menšímu záření než na zařízení předchozím,“ upřesňuje výhody nejen pro personál ale i pro pacienty vrchní radiologický asistent Petr Pavlík. Nové CT je oproti minulému přístroji rovněž podstatně rychlejší. I složitější vyšetření se díky rychlosti a rozsahu snímání odehrají během několika minut.
Vyšetření pomocí CT poskytuje strakonická nemocnice svým pacientům 30 let. „Díky pravidelné obměně přístrojového vybavení si Nemocnice Strakonice, a.s. zachovává schopnost adekvátně fungovat a poskytovat pacientům kvalitní zdravotní péči,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA. Nemocnice nové CT pořídila z financí z dotačního programu REACT-EU. Zařízení bylo instalováno v závěru roku 2022 a vč. stavebních úprav vyšlo na cca 23 milionů korun bez DPH.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top