Vyrobit při výtvarné výchově vánoční přáníčka, na vánočním koncertě školního sboru a sborů ZUŠ je prodat a za utržené peníze nakoupit výtvarné potřeby pro pacienty dětského oddělení strakonické nemocnice. To je na první pohled velmi jednoduchý, ale už několik let radost přinášející recept strakonického gymnázia. Autorkou receptu byla před lety studentka, která sama často v nemocnici pobývala.
Zatím poslední takto pomáhající koncert se v Kulturním domě ve Strakonicích konal 15. prosince 2022 a prodala se na něm vánoční přání za více než 4 000 Kč. Sbormistryně a pedagožka Gymnázia Strakonice Mgr. Marcela Miková, Ph.D., dnes dětskému oddělené předala výtvarné potřeby a hry, které za vydělané peníze škola pro dětské pacienty nakoupila. „Myslím si, že když člověk tvoří, tak zapomene na všechna trápení. Věřím, že i to dětem zkrátí dobu rekonvalescence, nebo jim aspoň zpříjemní pobyt v nemocnici,“ uvedla k předaným pastelkám, fixům, vodovým barvám, omalovánkám, skicákům, sadám barevných papírů, stolním hrám a řadě dalších věcí Marcela Miková.
Dlouhodobé spolupráce gymnázia s nemocnicí si cení jak vedení nemocnice, tak vedení dětského oddělení. Za poslední měsíc bylo nejen kvůli respiračním onemocněním dětské oddělení nepřetržitě téměř plné. Není to obvyklá situace a někdy je těžké, především při delším pobytu, děti zabavit. „Délka hospitalizace dětí se v průběhu let naštěstí výrazně zkrátila. Přesto je důležité je zabavit. Jsou dnes zvyklé na elektroniku, ale výtvarné tvoření je posouvá zase někam jinam, dál“ cení si darovaných věcí ředitel nemocnice MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA. Vymyslet aktivitu pro děti v nemocnici, je někdy oříšek i pro rodiče, kteří s nimi na oddělení často zůstávají. Děti jsou zvyklé na velké množství podnětů. „Cokoli, co jim zkrátí dlouhou chvíli je dobré. Je zajímavé, že když tady věci na tvoření mají a tvoří, jsou často schopné zapomenout i na ten mobil. Proto vítáme, když jim právě výtvarné činnosti a materiály můžeme nabídnout,“ poděkoval za dar pro své oddělení primář MUDr. Martin Gregora.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top