V roce 2023 se narodilo v ČR zhruba o 10% méně dětí, než v roce 2022. Strakonická porodnice pokles nezaznamenala. V roce 2023 se v ní narodilo 563 dětí, o rok dříve to bylo jen o pět dětí více. Vyhledávají ji i rodičky z okolních regionů. Empatický personál umí ženy provést těhotenstvím, porodem i péčí o miminko v prvních měsících života, a to vše v moderním a přívětivém prostředí.
Strakonická porodnice každoročně své služby pro rodičky zlepšuje a obohacuje řadou novinek. Loni to bylo například zavedení možnosti přítomnosti otce u porodu císařským řezem. „K dalším novinám patří rozšíření metod, které ulevují od porodních bolestí, o čistě přírodní bylinnou napářku. V průběhu těhotenství i po něm nabízí porodnice ženám nově také šátkování, které zpevňuje břišní stěnu, zmírňuje bolesti zad a kyčlí a podporuje správnou polohu dítěte,“ vyjmenovává některé novinky vrchní sestra Daniela Valentová.
Nastávající matky si ve Strakonicích také chválí skupinové i individuální předporodní kurzy, kde se dozví, kdy vyrazit do porodnice, co si s sebou vzít, jak se na porod fyzicky i psychicky připravit, jak manipulovat s novorozencem a porodnici samozřejmě také navštíví. Vyhledávané jsou i lekce plavání pro těhotné.
Porodem péče o ženu a její dítě ve strakonické nemocnici nekončí. Zdravotní sestry a laktační poradkyně ženám pomáhají s péčí o novorozence. Plačtivá děťátka pomohou zklidnit ve speciálním měkkém polštáři tzv. hnízdečku. Všechny děti navíc dostávají háčkovanou chobotnici, jejíž chapadla jim evokují pupečník a tím přispívá ke zklidnění. I po propuštění z nemocnice mohou maminky využít pomoc personálu porodnice. Nejčastěji využívají infolinku kojení a odbornou péči porodní asistentky v domácím prostředí.
Zvyšování kvality péče a spokojenost rodiček je pro strakonickou porodnici prioritou. Lékaři i sestry sledují vývoj oboru a snaží se budoucím matkám naslouchat a být jim oporou. „Nedávno mi jedna maminka po třetím porodu v naší porodnici řekla, že se díky podpoře personálu cítila jako na dovolené. Myslím, že větší pochvalu lékařům a sestrám vyseknout nemohla,“ ocenil kvality personálu porodnice ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.