Dnes, ve čtvrtek 25. října, byla krátce před druhou hodinou odpolední slavnostně zasazena lípa svobody v areálu strakonické nemocnice, a to za účasti hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské. Lípa bude růst před pavilonem interních oborů. Místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer uvedl, že i v tomto umístění je další symbolika, protože někdejší primář interny Karel Hradecký byl za svou odbojovou činnost popraven před 75 lety.

Ivana Stráská označila tento okamžik za velmi slavnostní. „Základem společenství je historická paměť. Strakonická nemocnice má paměť – nezapomíná na ty, kteří jí přinesli svou inteligenci, svůj um. Osudové osmičky svou roli hrají, ať chceme nebo ne. Ať už vítězně nebo naopak. A proč lípa? Je symbolem dlouhověkosti, i proto ji staří Slované uctívali. Přeji jí, aby žila tisíciletí, a to samé přeji i strakonické nemocnici a našemu státu," řekla.

Ředitel nemocnice Tomáš Fiala vzpomněl, že toto zařízení tady fungovalo už 27 let předtím, než vznikl samostatný stát v roce 1918. Ředitelka muzea Ivana Říhová shrnula dění nejen za posledních sto let a také poznamenala, že první lípa svobody byla ve Strakonicích vysazena 11. května roku 1919 v Rennerových sadech u glorietu. Této slavnosti přihlížely tehdy davy lidí, vyhrávala Legionářská kapela a muži na koních vezli vůz se znakem českého státu.

Nejen lípa bude připomínat sté výročí vzniku republiky. Současně bude do speciální urny vložena schránka se vzkazy pracovních kolektivů nemocnice, s obrázky dětí z dětského centra a výroční zprávou roku 2017. Při velmi důstojném ceremoniálu za účasti mnoha významných hostů zazněla v podání dětí ze ZŠ Povážská a hudební školy Yamaha nejoblíbenější písnička prezidenta Masaryka Ach synku, synku a v podání strakonických trubačů pak státní hymna. Více najdete ve středečním v Týdeníku Strakonicko.

 

Slavnostní zasazení pamětní lípy ke 100 letům Československa se uskutečnilo ve čtvrtek 25. října v areálu strakonické nemocnice za účasti hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské.

„Strakonická nemocnice byla založena již v roce 1892. Strakonická medicína byla pověstná, často nadokresní,“ řekl ředitel nemocnice Tomáš Fiala. Ke kořenům zasazené lípy, do speciálně vyrobené schránky byly vloženy vzkazy, fotografie, obrázky dětí z DC, upomínkové předměty i společná fotografie z tohoto setkání.

 

Go to top