Strakonická nemocniční lékárna rozšiřuje své služby. K lékovému poradenství a měření tlaku nově zavádí také měření hladiny cukru. Služba je určená široké veřejnosti. Jak vysvětluje vedoucí lékárny Mgr. Jan Komrska, cílem je včasné odhalení pacientů s diabetem 2. typu. " Měření je vhodné zejména pro skupinu pacientů, kteří pravidelně neabsolvují preventivní prohlídky u praktického lékaře. Zájemce v konzultační místnosti v přítomnosti proškolené osoby provede sám sobě změření glykémie z krve odebrané z bříška prstu. Naměřená hodnota má informativní charakter, případnou diagnózu musí potvrdit lékař standardním postupem.“
Měření hladiny cukru je v nemocniční lékárně zpoplatněné, stojí 15 Kč. Doporučené je zejména pro lidi s vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu, nadváhou, těm, kteří mají cukrovku v rodině nebo lidem po prodělané srdečně-cévní příhodě. „Bohužel většina nemocných nemívá klinicky nápadné příznaky. Chceme tímto pozvat k využití této služby v nemocniční lékárně, v pondělí až pátek ideálně od 9.00 do 15.00 hod. Zjištěnou hodnotu zkonzultujeme, může to být podnět k větší péči o vlastní zdraví." uzavírá vedoucí lékárník Jan Komrska.
Neváhat a nechat se vyšetřit by určitě měli lidé, kteří začnou trpět nevysvětlitelnou únavou, zvýšenou potřebou pít, zvýšeným močením, infekcemi a mykózami. To vše může znamenat počínající onemocnění cukrovkou. Včasnou diagnózou a léčbou je možné předcházet či oddálit zhoršování stavu. Cukrovka poškozuje především cévy, zrak a ledviny.
S diabetem se v ČR léčí téměř milion lidí. Dalších 5 % o své diagnóze neví a u 8 % se předpokládá, že trpí prediabetem. Každý člověk by měl jednou za dva roky absolvovat preventivní prohlídku u praktického lékaře, při níž se u osob nad 40 let vyšetřuje i diabetes. Rizikoví pacienti – obézní, lidé s vysokým tlakem, nebo kardiovaskulárními potížemi - by měli test podstoupit každý rok.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top